Hoe kunnen we een sekte herkennen?

0179_Médiation_Secunews.beChristine De Scheemaeker – 25 juli 2014 – secunews.be

In de wetgeving wordt een schadelijke sektarische organisatie als volgt omschreven:“Elke groepering met een levensbeschouwelijk of godsdienstig doel of die zich als dusdanig voordoet en die zich in haar organisatie of praktijken overgeeft aan schadelijke onwettige activiteiten, het individu of de samenleving schaadt of de menselijke waardigheid aantast.” In dit artikel willen we graag dieper ingaan op de typische kenmerken van dergelijke organisaties.

Aan bepaalde, steeds terugkerende kenmerken herkennen we al snel het sektarische karakter van een organisatie. We zetten de belangrijkste hier even op een rijtje:

De manier van ledenwerving
De nieuwbakken volgeling zal over het algemeen zeer hartelijk worden ontvangen, met veel aandacht voor de moeilijkheden die hij of zij heeft en met de belofte dat de organisatie er alles aan zal doen om die problemen zo snel mogelijk de wereld uit te helpen. De volgeling zal hierdoor steeds een beetje afhankelijker worden van de organisatie en meer en meer van zijn of haar individuele vrijheid moeten opgeven.

• De sterk hiërarchische structuur
De uiteindelijke macht ligt in de handen van een leider die op charismatische wijze gezag heeft over zijn leden. Dit gezag wordt nooit betwist, want de leider wordt verafgood door de volgelingen. Democratische besluitvorming is onbestaand in een dergelijke organisatie en er wordt absolute gehoorzaamheid geëist.

• De geleidelijk toenemende afpersing van geld
Vaak hoeft de volgeling in het begin niets te betalen, maar worden er na verloop van tijd steeds grotere sommen geld “gevraagd”, met name voor de deelname aan dure opleidingen.


• De breuk met de buitenwereld
De leider zal ervoor zorgen dat de nieuwe volgeling breekt met zijn of haar familie, vrienden en kennissen en zal hem of haar ervan overtuigen dat de buitenwereld een bedreiging betekent voor de organisatie.


• Een zekere vorm van mystiek
Dit uit zich in steeds terugkerende rituelen, het leggen van verbanden tussen bepaalde gebeurtenissen en bovennatuurlijke oorzaken …


• De toepassing van niet-wetenschappelijke medische praktijken

die ver af staan van de klassieke geneeskunde.


• Het verbod voor volgelingen om contact te hebben
met ex-leden van de organisatie.

Deze elementen zijn duidelijke signalen die ons moeten wakker schudden en ervoor zorgen dat we alert en kritisch blijven in het contact met een dergelijke organisatie. Niet al deze elementen moeten aanwezig zijn om te kunnen spreken van een sektarische organisatie. Dus zelfs als we enkele van deze kenmerken herkennen, kunnen we beter op onze hoede zijn.

In een volgend artikel zullen we het hebben over de rol van het Informatie- en Adviescentrum inzake Schadelijke Sektarische Organisaties (IACSSO), dat in 1998 werd opgericht als gevolg van de aanbevelingen van de parlementaire onderzoekscommissie inzake sekten.

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google

Vous commentez à l’aide de votre compte Google. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l’aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s